header image

Mis planes y mis placeres (mijn plannen en mijn plezieren)

Posted by: | 22 januari 2015 | 9 Comments |

Lieve mensen,

 

Iets eerder dan normaal een volgende blog. Het is vandaag 21 januari en over precies een maand ga ik het project verlaten. Ik ben daarom druk doende om jullie giften zo goed mogelijk te gaan besteden. Het uiteindelijke resultaat van mijn actie heeft mijn verwachtingen ver overtroffen. Het uiteindelijke resultaat is € 1250,-. Vanuit SAMEN hebben Minke en ik mede daardoor € 500 extra gekregen vanuit een stimuleringsfonds. En vorige week hebben Jori en Kees bij de mis in de kerk van de Amerpoort een collecte gestart. Deze zal doorgaan tot € 450. Dit bedrag heb ik al mogen ontvangen.

Ondertussen heeft Minke een heel klein gedeelte van het fonds uitgegeven en ik heb al enigszins wat geld besteed. Ik heb dit geld uitgegeven aan bijvoorbeeld circusspullen, extra bagage naar Guayaquil, dagjes uit met wat jongens en voor reparatie of aankoop van kleding/schoenen. Hierdoor kom ik op een resterend bedrag van € 1500,-.

Deze week heb ik overleg gehad met de sociaal werker en Padre Marco, een inspirerende pater die het project hier 20 jaar geleden is begonnen en nu in de arme wijk Nigeria een nieuw project opzet. Hij weet net als de sociaal werker een paar families waar ik verbeteringen of aanvullingen aan het huis zou kunnen doen. Voorbeelden zijn:

 • Een extra matras omdat nu 4 kinderen op een 1p matras slapen.
 • Materiaal voor het verder kunnen bouwen of repareren van een huis.
 • Een huis van een echte deur of tralies voor de ramen voorzien.

Deze hulp komt niet uit de lucht vallen, maar wordt verbonden aan voorwaarden waar een familie aan moet voldoen. Zo wordt er voorgesteld dat een ouder van een familie werkt zoekt, aan een cursus begint of andere constructieve veranderingen in hun manier van leven. Zo kan de hulp een dubbel effect hebben. Ik ga proberen zo goed mogelijk vast te leggen met wat en hoe ik de mensen ga helpen, zodat jullie kunnen volgen waar jullie ondersteuning heen gaat!

Vooraf leek mij het project zelf ook een goede bestemming, maar nu na 4 maanden vind ik dat niet. Het project heeft genoeg financiële middelen om te voorzien in wat nodig is en daarnaast ben ik het niet altijd eens met de keuzes die gemaakt worden. Als ik dan aankopen of ondersteuning aan het project zou geven, zou ik deze keuzes goed maken. En dat wil ik niet, want het zijn verkeerde keuzes en die moeten veranderen.

En wat verder?! Vorige week ben ik begonnen met lesgeven op twee referentie projecten. Op vrijdag ochtend geef ik elke week les op het opvangcentrum Patio Mi Pana. Dit centrum is de eerste stap van de straat naar de school. Het is kleinschalig, er wonen 8 jongens. Overigens betekent minder niet minder problematisch. Sommige kinderen hebben redelijk recente trauma’s of andere problemen. Zo heeft een jongetje gezien hoe zijn vader zijn moeder heeft omgebracht. Heel verdrietig en niet voor te stellen als je het jongetje voor je hebt staan. En zo gebeuren hier meer dingen die mijn denkvermogen te boven gaan. Twee weken terug hebben we namelijk het trieste nieuws ontvangen dat een jongen van onze school dood is geslagen, omdat hij in een shirt van een andere school langs een rivaliserende school liep. Hij werd aangezien voor een leerling van deze school (van wie hij het shirt had geleend) en de bende van de andere school kende klaarblijkelijk geen genade. De stemming op het project was neergeslagen en ondertussen verricht de politie onderzoek.

 

Gelukkig is er ook leuker nieuws. Ik ben ook begonnen op het referentie project in Monte Sinaï. Deze wijk heeft ongeveer de grote van Amersfoort en ik denk dat er nog dubbel zoveel mensen wonen. Het is een arme wijk, waar het grootste gedeelte van de huizen op illegaal verkochte grond is verkocht. Dat maakt de situatie niet beter, omdat de overheid hierdoor geen verbeteringen aan de infrastructuur, water en riool aanbrengt. Aan de rand van de wijk staat een kapel, Capilla Santa Maria. Op zaterdag komen hier 40 kinderen naar de mis, waarna ze catechese krijgen. Ik geef dan in het laatste uurtje een circuslesje. En dat was afgelopen zaterdag erg leuk. Ik heb de geschonken parachute van Circus Amersfoort goed kunnen gebruiken. Er waren, in tegenstelling tot het project, relatief veel meisjes. Daarnaast konden deze meisjes en de aanwezige jongens, ook in tegenstelling tot het project, wel enigszins luisteren! Dat maakte het tot een leuke les, die zelfs een beetje op een Circus Amersfoort kinderfeestje leek… Daar ga ik dan ook graag mee door.

Vandaag ben ik er ook achter gekomen dat ik een onverwacht probleem heb in Ecuador. Mijn schoenen zijn versleten, dus ik ben op zoek gegaan voor een nieuw paar. Ik ben eerst op de markt dichtbij geweest en vandaag naar de grote markt in het centrum, la Bahia. Overal hebben ze schoenen in overvloed, maar de maten voor heren stoppen bij 43. Aan de verkopers lag het niet, die hebben vandaag al heel wat keren mij met overtuiging een schoen met maat 45 aan laten trekken. Echter als ik de schoen omkeerde zag ik toch een 4 en een 3 staan… Maar niet getreurd, ik ga gewoon verder. Binnenkort naar een winkelcentrum kijken of ze iets kunnen bestellen…

En het einde van de tijd hier is in zicht, wat maakt dat ik al bezig ben met de volgende etappe. Mijn reis naar Buenos Aires om daar mijn vlucht naar huis te halen. Voor zover ik het een beetje heb uitgestippeld is de reis 7000 kilometer en geef ik mezelf daar rond de 40 dagen voor. Een heel gek maar super tof plan is om van Ecuador naar Peru te reizen per boot door het Amazone gebied. De reis gaat naar Iquitos, ’s wereld grootste stad niet bereikbaar via de weg. Daarom ga ik per boot en dat duurt in totaal 5 tot 12 dagen. Afhankelijk van de duur zal ik per boot en bus of per vliegtuig verder reizen naar Lima. Daar reis ik dan verder, braaf met de bus, naar Bolivia en het noorden van Argentinië om hier de trein te pakken naar Buenos Aires.

Gister heb ik trouwens een verjaardagpakketje van mijn ouders mogen ontvangen! Allerlei handige dingetjes en een mooi shirt, maar ook drop! Het regen seizoen is nu begonnen en het valt ’s avonds met bakken uit de hemel. Dus stel je voor, ik schrijf dit ’s avonds, op me kamer, ik eet een dropje en de regen striemt op het dak. Precies, alsof ik thuis ben!

Tot snel, ik laat van mij horen zo gauw ik wat te melden heb:)

p.s. op mijn facebook plaats ik nog een vette truc van een jochie op Patio Mi Pana!

Mijn locatie .

under: Geen categorie

9 Comments

 1. By: Tessie on 1 februari 2015 at 20:32      

  Inderdaad wat een geweldige verhalen en wat maak je veel mee luuk.
  Ik wens je vast een hele goed terugreis toe met een geweldige omweg met veel fijne avonturen.
  hartelijke groet Tessie

 2. By: Hans on 23 januari 2015 at 14:10      

  Hoi Luuk,
  mooie verhalen steeds!
  Succes met bezigheden en een mooie reis nog gewenst daar door Z-Amerika!
  groet,
  Hans

 3. By: germa on 23 januari 2015 at 08:36      

  Ha Luuk

  Wat zal jij wijs worden en zijn met alles wat je daar hebt mee gemaakt. Kunnen wij in nederland nog wat van leren denk ik. Dan hebben wij het maar erg goed hier. Ondanks dat er toch nare dingen gebeuren hier in europa.
  geniet er nog maar even van en ik hoop dat je snel nieuwe schoenen kan kopen tja je bent natuurlijk erg groot voor de mensen daar!
  Ofschoon arie er soms hier ook problemen mee heeft hij heeft maat 46 en een zeer smalle voet.

  Geniet nog even van het mooie weer daar en p[as goed op jezelf!

  Lieve groet germa

 4. By: Astrid on 22 januari 2015 at 19:30      

  Hi Luuk,
  Superleuke verhalen, en triest ook. Alles tegelijk. Zoals het daar is.
  Veel plezier in Peru. Ik ben nooit in Iquitos geweest maar hoor er mooie verhalen over. Wil je nog graag naar Lima? Want daar is niet zo heel veel aan hoor… Ik zou eerder via Cusco oid naar Bolivia gaan, maar dat is aan jou uiteraard!
  Mocht je in Lima nog ergens om verlegen zitten, een goede collega woont er, dus mocht je lokale tips willen of een slaapplek zoeken, laat het weten. Ik kom er net vandaan! Het is nu lekker weer.
  Groet
  Astrid

  • By: luuk on 23 januari 2015 at 03:45      

   Hola Astrid!
   Leuk om je reactie te lezen. Je hebt zeker gelijk over Lima, maar ik moet helaas eerst heen voor ik naar Cusco en wellicht Arequipa door kan reizen. Hopelijk kan dat zo snel als mogelijk;) Maar mocht ik er vast komen te zitten, dan weet ik je te vinden! Heb jij nog goeie tips voor Peru? Ik kan er ongeveer een week zijn… En goed om te weten dat het lekker weer is. Hopelijk houden ze het nog even vast:)
   Groet! Luuk

 5. By: oma on 22 januari 2015 at 19:19      

  lieve Luuk,

  Ik vind het leuk dat ik het allemaal heb gelezen wat je hebt geschreven.
  Ik zal je nog wat geld sturen. Ik vraag dit aan Paul.

  heel veel liefs van oma!

 6. By: Annelies on 22 januari 2015 at 18:53      

  Ha Luuk,

  Wat een mooi, maar ook een verdrietig verhaal.
  Fijn dat je het geld zo’n goede bestemming geeft.
  En wat een leuke foto’s bij het verhaal. Die laatste met dat hoofdje door het gat van de doek, vind ik geweldig!
  Veel succes de laatste weken en een hele goede en bijzondere ries naar huis!

 7. By: Gerrit on 22 januari 2015 at 12:42      

  Aaaah jammer ik ben alweer bij t einde van verhaal, ik wilde nog wel even verder lezen!
  Luuk man wat ben je een goeie schrijver en wat heb je weer n boel moois en interessants en droevigs en leuks te vertellen. Heel veel succes en plezier in de laatste maand op t project en met het afronden en overdragen van je circusactiviteiten.
  Gerrit

 8. By: Jori on 22 januari 2015 at 09:46      

  Lieve Luuk,

  Wat ontzettend fijn om weer te lezen hoe je bezig bent en hoe je er tegen aan kijkt!
  Met vertrouwen gaan we de laatste maanden in. Je laatste weken op het project en dan een supersonisch mooie afsluiting, die ook nog es bijna 6 weken duurt. Daar kun je lang van genieten, dat is niet zomaar voorbij.

  Ik ben blij dat je verjaardagspakje uiteindelijk toch is aangekomen, bijna 5 weken heeft het er over gedaan. En dat het dan stilligt bij de douane (verzonden op 11-12, inklaring bij douane in Ecuador op 20-12…)
  Nou ja, je hebt het in ieder geval!

  kus voor je kop! ;) Mama

Categories