header image

SAMEN

Mijn reis naar Ecuador wordt ondersteund door SAMEN. Dit is een project van stichting Don Bosco Amsterdam.

“SAMEN Jongeren en Straatkinderen” is een organisatie die jongeren tussen de 18 en 25 jaar bemiddelt naar straatkinderenprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. SAMEN heeft wereldwijd contact met zo’n 25 lokale projecten die zich voor straatkinderen inzetten. Er gaan jaarlijks groepsreizen naar deze projecten of jongeren vertrekken in duo’s voor een periode van 3 tot 8 maanden naar een project. In beide gevallen zorgt SAMEN voor goede voorbereiding en begeleiding, zowel wat praktische als wat inhoudelijke zaken betreft.

Het project waar ik ga werken heet “Chicos de la Calle” Het vaste team in Ecuador begeleidt de straatkinderen; ze leren hen om te gaan met regels, voor zichzelf te zorgen en uiteindelijk is het de bedoeling dat de jongens naar school gaan. Hieronder staat de beschrijving van het project zoals deze staat op de site van SAMEN.

http://samen.org/

In Guayaquil ligt het Don Bosco project: ‘Chicos de la Calle.’ Verdeeld over drie locaties in de stad worden straatjongens opgevangen van 9 tot 18 jaar. Het project is verdeeld in drie etappes:

Patio mi Pana’ is de etappe waar de jongens direct van de straat komen. Doel is om de jongens van maandag tot vrijdag op te vangen en te zorgen dat ze in het weekend terug kunnen naar hun familie. De jongens krijgen school op het project en ze blijven hier totdat ze gewend zijn aan het ritme op het project, te luisteren naar degene op het project die gezag heeft. Zoals je kunt voorstellen kan het een tijd duren voor jongens, die het vrije leven op de straat gewend zijn, om te wennen aan de structuur op een project en het moeten luisteren naar de vrijwilligers. Op deze etappe wonen zo’n 25 jongens.

Als de jongens zich goed gedragen mogen ze naar ‘Padre Antonio Amador’. Hier geldt hetzelfde principe. De jongens krijgen doordeweeks 2 uur per dag school en de rest van de dag doen we spelletjes, volgen de jongens creatieve workshops van de psychologe, leren ze huishoudelijke klusjes te doen enzovoorts. Hier gaan de meeste jongens in het weekend naar huis. Hier wonen ongeveer 25 jongens van 10 tot 14 jaar. Elke etappe heeft een eigen psycholoog, sociaal werkster die de bemiddeling tussen de jongens en hun gezin doet en een pater die op de etappe woont en de verantwoordelijkheid over de jongens heeft.

De derde etappe is ‘Nuestro Hijos’ (Onze zonen). Deze etappe ligt in Duran, een kleine stad dat aan de rand van Guayaquil ligt. Hier wonen zo’n 60 jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. De jongens volgen hier de Middelbare school. Daarnaast krijgen ze les in praktische vakken, zoals metaalbewerken en houtbewerken. Als de jongens 18 jaar zijn is het de bedoeling dat zij het project verlaten.

1 Comment

  1. By: Germa on 3 september 2014 at 11:19      Beantwoorden

    Mooi hoor!

Leave a response


Your response: